Brei je eigen Warmetruiendag trui

Brei je eigen lievelingstrui!

Ook dit jaar hebben we weer een uniek Warmetruiendag-breipatroon laten ontwikkelen, ontworpen door Carolien Evers: de klimaatkabeltrui! Daarnaast heeft Carolien ook een simpele versie van deze trui ontworpen. Je vindt beide patronen hieronder. Laat je breipennen de komende weken tikken! Heel Nederland kan aan de slag met de Warmetruiendagtrui 2023!

Dowload hier het patroon van de klimaatkabeltrui van 2023

Download hier het patroon van de simpele versie van de Warmetruiendagtrui 2023.

Het instructiefilmpje vind je binnenkort ook op deze pagina.  

Bekijk hier de foto's van beide truien aan alle kanten.

Laat ons weten hoe jouw Warmetruiendagtrui wordt via social media @warmetruiendag #breimee #warmetruiendag #klimaatkabeltrui #verwarmjezelfnietdewereld De klimaatkabeltrui Warmetruiendag 2023 door Carolien Evers

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vorige edities

Ook in 2021, 2016 en 2015 werden er speciaal voor Warmetruiendag extra warme truien ontworpen. Je vindt alle patronen en werktekeningen en instructiefilmpjes hieronder. 

Download hier het gratis patroon en de werktekening van de trui van 2021.

Bekijk hier de instructievideo's, in deze filmpjes loodst de ontwerpster je stap voor stap door het patroon. 

 1. Opzetten en breien boord
 2. Breien van het achterpand
 3. Breien van het voorpand
 4. Breien van de mouwen
 5. Het in elkaar zetten van de trui en het breien van de col
 6. De playlist van deze 5 filmpjes

Laat ons weten hoe jouw Warmetruiendagtrui wordt via social media @warmetruiendag #breimee #ikbreimee #breiwinter

Climate Friend Trui Warmetruiendag 2021 ontwerp Carolien Evers

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Mouw Warmetruiendagtrui 2021Voorpand Warmetruiendag 2021Achterkant Warmetruiendagtrui 2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Model: Ilse van den Dungen

Fotografie: Eva Broekema

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gratis breipatroon Warmetruiendagtrui 2016 

Brei Mee! Warmetruiendagtrui

Onze verwarmingen hebben een groot aandeel in de broeikasgassen die worden uitgestoten op onze planeet. Het verminderen van de uitstoot is echt geen "rocket science" en gewoon een kwestie van doen! Trek op Warmetruiendag een éxtra warme trui aan en zet de verwarming één of twee graden lager en deel wat jij doet om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Onderdeel van Warmetruiendag is de zoektocht naar de ultieme vorm van thermoregulatie. In 2017 gingen we op zoek naar de #lievelingstrui van Nederland. In 2015 en 2016 hebben we zelf truien laten ontwerpen en gratis breipatronen gedeeld van super warme truien. 

Breipatronen

Er zijn gratis breipatronen voor verschillende truien, in verschillende maten en soorten wol. In totaal vind je hieronder maar liefst 7 gratis breipatronen, ontworpen door innovative knitting designer Carolien Evers van Bedtime for Bonzo. Hier vind je het breipatroon voor mannen en voor kinderen (uit 2015). Voor vrouwen hebben we 2 patronen ontworpen: De Trui van 2016 en de Trui van 2015.

De Trui Van 2016 is in vier soorten wol gebreid. Kies dus vooral de wol die bij je past! Er is een dikke trui, een dunnere, en een mohair versie. De ontwerpster liet zich in 2016 inspireren door bijen en koos voor een bijna "Vergeten Steek": de honingraatsteek en de bijencellensteek vanwege de dubbelgelaagdheid. Hierdoor isoleert de trui extra sterk! 

 1. Patroon 1 2016 vrouwen: Maxi wool van Erika Knight, een getwijnde dikke draad. Breinaalden 9 mm. Gemiddeld 900 gram per trui. Verder benodigd: 4 naalden zonder knop. Maat: M (38/40) (download hier patroon in hoge resolutie, 12 MB)
 2. Patroon 2 2016 vrouwenMohair Bernadette, een speciale dikke mohair. Deze ecologische draad werd ontwikkeld door de Belgische draadspecialisten Bart en Francis. Breinaalden 10 mm. Gemiddeld 920 gram per trui (download het patroon hier in hoge resolutie 14MB) Maat: L/XL (extra foto mohairversie)
 3. Patroon 3 2016 vrouwen: Ecologische lontwol van Bart en Francis, Breinaalden 6/6,5 mm. Maat: M (extra foto lontwolversie)
 4. Patroon 4 2016 vrouwen: In nieuwe wol van oude truien van Wool2. Gebruik het patroon nummer 3 als je met de wol van Wool2 breit. Maat: M

Bekijk ook telschema Patroon 1 Legenda, voorpand, achterpand en mouw. Kies wat je mooi vindt! En welke naalddikte je fijn vindt breien.

Instructiefilmpjes De Trui Van 2016 

We hebben in zes stappen het patroon uitgelegd. Bekijk de filmpjes hier:

 

Matenoverzicht De Trui Van 2016 door Carolien Evers voor Greenchoice Warmetruiendag

Gratis patronen voor mannen- en kindertrui

Voor de editie van 2016 heeft Carolien de kindertrui gebreid in "Fat Fur wool van Erika Knight" en de kabels niet gebreid omdat je ze door de structuur van de Fur wool niet ziet. De maten kun je zelf aanpassen dmv deze maattabel. Deze patronen zijn van 2015.

Het vrouwenpatroon (De Trui Van 2015) van vorig jaar vind je hieronder.

Mannentrui Warmetruiendag Gratis breipatroon!

Samen breien

Download hier en hier de poster met de Brei Mee oproep (vrouwentrui), poster met de mannentrui en kindertrui. Houd ons op de hoogte van de vorderingen via social media! (Twitter Facebook Instagram Pinterest #warmetruiendag #ikbreimee!)

Verwarm jezelf, niet de wereld

“De Trui van ..” is een zoektocht naar een ideale en eigentijdse vorm van thermoregulatie. Met kunstenaars, mode- en productontwerpers en wetenschappers gaan we elk jaar op zoek naar manieren om door middel van persoonlijke thermoregulatie de uitstoot van broeikasgassen flink terug te dringen. Gebruik de kracht van mode voor het besparen van energie!

(credits: Foto's: Eva Broekema, Model: Tina @EVD Agency, Make-up artist: Niels Jansen, Ontwerp trui: Carolien Evers, Bedtime for Bonzo, Wol: Erika Knight, Rok: Marcha Hüskes via Coming Soon Arnhem. Tekeningen: Studio Het Paradijs Arnhem.)

zijkant Tina

Patroon De Trui Van 2015

Het patroon is voor vrouwen in maat S/M en L,  breinaalden damestrui maat 10mm. Voor de Trui van 2015 is gekozen voor hele zachte superwarme Finse lontwol in de kleur "Sun" (van Tjockt.com), een warme en opvallende kleur. Benodigd: maat S/M: 4 bollen van 200 gram, maat L: 5 bollen van 200 gram. De stekenverhouding van de gebruikte Tjockt wol is 10 bij 10 cm = 9 steken en 13 naalden breien.

Aan de slag met Nederlandse wol?

 • Ga dan snel naar de website van het Creative City Lab (Wool2), en Loop.alife , zij maken nieuwe wol van oude truien. Help mee! 
 • Bekijk ook het initiatief What to do with the all the wool (een initiatief dat zich inzet om de waarde van Nederlandse wol te verhogen, het wordt nu gezien als afvalproduct)
 • en: Wools.nu een initiatief dat de kennis over Nederlandse wol wil vergroten, ervoor wil zorgen dat er geen wol meer verloren gaat, fokkers wil activeren en zorgen dat zij beter betaald krijgen voor een goed product
 • en houd de website van Marita Bartelet Ecological Textiles in de gaten. Lees hier haar blog over biologische wol.


De Trui Van .. in de Kunsthal in Rotterdam

Warmetruiendag en Kunsthal Rotterdam organiseerden op zondag 17 januari 2016 een gezamenlijk event. Bekijk hier de foto's die we maakten van de breiers en de bezoekers van de Kunsthal Rotterdam. 

De Trui Van .. op het Strawberry Earth Festival in Amsterdam

"Making sustainable living a piece of cake" en "always green, never grumpy": dat zijn de motto's van Strawberry Earth. De missie van Strawberry Earth: inspireren om sociale, groene en "ridiculously nice" keuzes te maken. Omdat ze -net als Warmetruiendag- geloven dat je met elke keuze, een positieve impact op de wereld kunt hebben. Groot en klein. Atijd en elke dag. Op 9 en 10 oktober 2016 vond het Strawberry Earth Festival plaats met de laatste duurzame mode, duurzaam design en voedsel en een debat over de toekomst van de mode. In het Makerslab liet Warmetruiendag samen met Creative City Lab zien hoe je oude truien kunt upcyclen naar nieuwe wol en hoe je De Trui Van in de bijencellen en honingraatsteek kunt breien. Festivalbezoekers werden uitgenodigd op de foto te gaan met De Trui Van 2016

 

Hasmik Matevosyan in De Trui Van 2016 voor Warmetruiendag


Breipatroon Dé trui van 2015

De Trui Van 2015 is ontworpen door Carolien Evers (Bedtime for Bonzo). Het ontwerp van zachte merino lontwol van het Finse Tjokt brei je snel op 10 mm breipennen; je breiervaring bepaalt hóe snel je deze trui breit. De Trui van 2015 kan je warm houden bij een temperatuur van 17 graden. Vertel ons je ervaringen en deel een foto van het resultaat. Like Warmetruiendag op Facebook en gebruik #ikbreimee en Warmetruiendag op Twitter.

Het breipatroon van de Warme Trui van 2015 is hier te downloaden en is voor truien in maat S/M/L en voor breinaalden maat 10. Hier vind je de maattabel. De ontwerpster heeft voor De Warme Trui van 2015 gekozen voor Finse wol van Tjokt in de kleur ‘Sun’, van warm en opvallend citroengeel.


Foto's van De Trui Van 2015 

Vermeld bij publicatie van de bovenstaande foto's deze credits:

model: Lavalu, fotografie: Eva Broekema, ontwerp trui: Bedtime for Bonzo, haar en make-up: Niels Jansen, styling: Annet Veerbeek, grafisch ontwerp: Het Paradijs Arnhem


Fotoshoot in het Textielmuseum

In het kader van De Trui Van 2015 zijn er foto's gemaakt in het Textielmuseum in Tilburg. Deze foto's in hr-formaat zijn rechtenvrij te gebruiken o.v.v. de credits. 

1. Meisje met in De Trui Van 2015 van Nederlandse wol (fotografie: Elvira Visser, model: Manon, Ontwerp De Trui Van 2015 Bedtime for Bonzo, Styling Jose Martens, make-up Heleen Florijn, Productie: Klimaatzuster | Gordijn en lamp: Nicolette Brunklaus, stoel en krukje Bedtime for Bonzo)

2. Meisje in De Trui Van 2015 (zwart) (fotografie: Eva Broekema, model: Hanna, Ontwerp De Trui Van 2015 Bedtime for Bonzo, Styling Jose Martens, make-up Heleen Florijn, Productie: Klimaatzuster | Gordijn en kussens: Nicolette Brunklaus, lamp: Arnhem Coming Soon, stoel Bedtime for Bonzo)

3. Meisje in grote Trui Van 2015 (Eva Broekema, model: Sofie, Ontwerp De Trui Van 2015 Bedtime for Bonzo, Styling Jose Martens, make-up Heleen Florijn, Productie: Klimaatzuster | Gordijn en kussens: Nicolette Brunklaus, lamp: Arnhem Coming Soon, stoel Bedtime for Bonzo)

4. Meisje in De Trui Van 2015 met blauw rokje (fotografie: Eva Broekema, Ontwerp De Trui Van 2015 Bedtime for Bonzo, Styling Jose Martens, make-up Heleen Florijn, Productie: Klimaatzuster | Gordijn en kussens: Nicolette Brunklaus, lamp: Arnhem Coming Soon, stoel Bedtime for Bonzo)

5. Weerman Reinier van den Berg in De Trui Van 2015  (fotografie: Eva Broekema, Ontwerp De Trui Van 2015 Bedtime for Bonzo, Styling Jose Martens, make-up Heleen Florijn, Productie: Klimaatzuster | Gordijn en kussens: Nicolette Brunklaus, lamp: Arnhem Coming Soon, stoel Bedtime for Bonzo)

6. Bekijk voor meer beeldmateriaal het Album op de Facebookpagina Warmetruiendag


Beeldmateriaal Warm Sweater Day Design Competition 2012

In 2012 is er een Warm Sweater Day Design Competition gehouden. Hieronder staan de foto's met de winnende ontwerpen. Deze mogen rechtenvrij gebruikt worden met vermelding van de credits. Hoge resolutie-bestanden zijn op aanvraag beschikbaar. 

Foto 1: winnend ontwerp. Deze foto is rechtenvrij te gebruiken o.v.v. fotografie: Mark Groeneveld, model: Esther Horchner, Ontwerp trui (Cocoon): Taina Maraschini, styling: Jose Martens, visagie: Karen Korff de Gidts, productie: Klimaatzuster (Anne-Marie Pronk) www.warmsweaterdaydesigncompetition.nl Met dank aan Modehotel ModEZ Arnhem, Carolien Evers Bedtime voor Bonzo (ontwerper breikamer hotel ModEZ) Inti Knitwear en Klimaatverbond.

Foto 2: Deze foto is rechtenvrij te gebruiken o.v.v. fotografie: Mark Groeneveld, modellen: Esther Horchner, Hanna Hermans en Anne van Lieshout, Ontwerp winnende trui (Cocoon): Taina Maraschini, styling: Jose Martens, visagie: Karen Korff de Gidts, productie: Klimaatzuster (Anne-Marie Pronk), www.warmsweaterdaydesigncompetition.nl Met dank aan Modehotel ModEZ Arnhem, Carolien Evers Bedtime voor Bonzo (ontwerper breikamer hotel                                                                                                     ModEZ) Inti Knitwear en Klimaatverbond.

Foto 3: Deze foto is rechtenvrij te gebruiken o.v.v. fotografie: Mark Groeneveld, model: Esther Horchner, Ontwerp: My Escape Anna Kobierowska styling: Jose Martens visagie: Karen Korff de Gidts, productie: Klimaatzuster (Anne-Marie Pronk), www.warmsweaterdaydesigncompetition.nl Met dank aan Modehotel ModEZ Arnhem, Carolien Evers Bedtime voor Bonzo (ontwerper breikamer hotel ModEZ en begeleidend docent ArtEZ) en Klimaatverbond.

Foto 4: eervolle vermelding. Deze foto is rechtenvrij te gebruiken o.v.v. fotografie: Mark Groeneveld, model: Anne van Lieshout, ontwerp Kepenek Joelle Linden, styling: Jose Martens, visagie: Karen Korff de Gidts productie: Klimaatzuster (Anne-Marie Pronk) www.warmsweaterdaydesigncompetition.nl Met dank aan Modehotel ModEZ Arnhem, Carolien Evers Bedtime voor Bonzo (ontwerper breikamer hotel ModEZ) Klimaatverbond en Ecological textiles (Marita Bartelet)

Foto 5: Deze foto is rechtenvrij te gebruiken o.v.v. fotografie: Mark Groeneveld, model: Hanna Hermans, Ontwerp winnende trui (Cocoon): Taina Maraschini, styling: Jose Martens, visagie: Karen Korff de Gidts, productie: Klimaatzuster (Anne-Marie Pronk), www.warmsweaterdaydesigncompetition.nl Met dank aan Modehotel ModEZ Arnhem, Carolien Evers Bedtime voor Bonzo (ontwerper breikamer hotel ModEZ) Inti Knitwear en Klimaatverbond.

Warmetruiendag is een actie van © Klimaatverbond Nederland. Alle rechten voorbehouden. | Colofon | Disclaimer | Privacy