Wil je een les geven over klimaatverandering, energiebesparing of Warmetruiendag? Hieronder vind je inspiratie, materialen, heel veel links en downloads.
Maar eerst: speciaal voor scholen onze held Warmetruienman: hij redt de wereld van CO2!
Malmberg ontwikkelde lesbladen speciaal voor groep 3 en 4 van het basisonderwijs. Bekijk en download deze hier.
Daarnaast heeft de gemeente Den Haag speciaal voor scholen uit hun gemeente die deelnemen aan Warmetruiendag prachtige inspiratieboeken ontwikkeld met klimaatlessen voor alle groepen. Ideeën als een heuse (online) modeshow, hoe je kunt isoleren of hoe je een "energieoplaadpunten" voor de buitenvogels maakt, staan bijvoorbeeld in dit inspiratieboek. Dit zijn zomaar wat ideeën uit de vele tips en troeven uit de meest recente edietie. Natuurlijk vind je hier ook uitleg over Warmetruiendag en waarom het belangrijk is er aan mee te doen. Voor scholen uit de rest van Nederland geldt het Warmetruiendag Inspiratiehandboek als bron van inspiratie. Download het inspiratieboek door op de afbeelding te klikken. Vorige edities vind je hier: 2018 , 2017 , 2016.
Ook in Arnhem gebeurt er van alles in de les: Natuurcentrum Arnhem bedacht dit project over Warmetruiendag.
En meer voor de basisschool: KlasseTV heeft een prachtig item over Warmetruiendag gemaakt. Check het hier!
Om je les of werkstuk te ondersteunen, vind je hier een duidelijke animatie van wereldwijde temperatuurstijging sinds 1900. Een duidelijke animatie van wereldwijde temperatuurstijging sinds 1880, vind je hier. En benieuwd naar 'What’s really warming the world'? Check ook deze tijdlijn van 20.000 jaar klimaatverandering. En wist je al wat warming stripes en de Keelingcurve zijn? Kijk ook naar de klimaatscenario’s van het KNMI of check Klimaatwijs: met meer bronnen, o.a. voor educatie over klimaatverandering.
Volkskrant publiceerde op 5 maart 2022 een mooi artikel over de 'warmte' van je kleding: de CLO waarde. Check de infograpic:
Op de site van de Raad van Europa vind je veel achtergrondinformatie en activiteiten voor de bovenbouw van het primair onderwijs. Je vindt hier van alles over klimaatverandering en tijdens de activiteit het 'levensweb' onderzoeken leerlingen onderlinge relaties in het wereldwijde voedselweb. Ook Greenpeace heeft lesmaterialen ontwikkeld. Onder andere het simulatiespel de energie(r)evolutie. Wat is energie eigenlijk en waar gebruik ik dat voor? En hoe krijgen we in Nederland een energietransitie voor elkaar? Leerlingen -van jong tot oud- beantwoorden -kleine en grote - klimaatvragen. En met de bovenbouwers van het basisonderwijs kun je op ontdekkingstocht naar de Noordpool. Want wat is er aan de hand met haar beroemde inwoner, de ijsbeer? De materialen zijn gratis te gebruiken en vind je op greenpeace.nl/docenten.
Van Warmetruienman hebben we 4 filmpjes in samenwerking met onze reporter Anna:
1. Waarom meedoen aan de Warmetruiendag?
2. Heeft het zin om thuis je verwarming lager te zetten?
3. Wat is CO2 eigenlijk?
4. Doe mee aan de Warmetruiendag op 11 februari 2016!
Flashmob Truien van Loes in Rotterdam: de hele buurt loopt in zelfgebreide truien van Loes Veenstra
What if we change? Film uit 2013 van Megan Haagh & Paul Hendrix waarin leerlingen van groep 8 van de Jan Ligthartschool/De Prangelaar in Woudenberg een klas van de Aeroville School in Tura in India vertellen over de Warmetruiendag. De video werd gemaakt als onderdeel van een interactief internetplatform over natuurherstel i.o.v. IUCN Nederland.
Veel plezier!
Warmetruiendag is een actie van © Klimaatverbond Nederland. Alle rechten voorbehouden. | Colofon | Disclaimer | Privacy