Door de opkomst van centrale verwarming en airconditioning verwachten mensen dat het op kantoren, scholen en instanties altijd tussen de 20 en 23 graden is. Je kunt jezelf de vraag stellen hoe reëel en wenselijk dat is. En vooral: hoeveel energie dat kost.
Het Klimaatverbond organiseerde een duurzame ontwerpwedstrijd: de Warme Truiendag Ontwerpwedstrijd. Studenten van vier toonaangevende Fashion en Design opleidingen bogen zich over de vraag hoe een groot publiek te verleiden zich warmer te kleden met verleidelijke, vernieuwende, duurzame alternatieven voor de warme trui.
Vrijdag 7 februari is het weer de jaarlijkse Greenchoice Warme Truiendag: zet de verwarming een graadje lager en bespaar flink op je stookkosten. Het Nudge team ging alvast in training! Daphne vertelt: “Bij de oproep om sjaals, mutsen, oorwarmers en wanten mee naar kantoor te nemen, ontstond hier en daar al enige opschudding: ‘de kachel nóg lager?!’. Gelukkig kondigde Tieneke aan een hutkoffer met haar beste warme vintage vondsten mee te nemen om iedereen warm te houden.
Wat maakt een trui nu een echte lievelingstrui? Het is net als met schoenen en broeken vrij simpel 'hij zit gewoon lekkerder dan de rest'. Is dat 'gewoon lekker zitten' misschien nog wat verder te analyseren? Een artikel van Arno Vlooswijk van het Thermolab geschreven naar aanleiding van de Warm Sweater Day Design Competition 2012.
De een vindt 23 graden een normale huiskamertemperatuur, terwijl een ander 17 of 18 graden normaal vindt. We willen maar zeggen: wat we normaal vinden bepalen we zelf. Tenminste: in ons eigen huis. Op kantoren, scholen en instanties is door een standaard model bepaald dat we ons het meest comfortabel voelen bij een temperatuur tussen de 20 en 23 graden celsius. En dat terwijl andere studies laten zien dat we ons comfortabel kunnen voelen binnen een variatie van temperaturen tussen de 6 en 40 graden celsius. Dit artikel, dat losjes is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek van onder andere Lenneke Kuijer van de TU Delft, gaat over de vraag hoe we ons denken over comfort kunnen aanpassen om zonder verlies van comfort energie te besparen.
Ter gelegenheid van de Greenchoice Warme Truiendag en de Dag van de Duurzaamheid heeft Greenpeace lesmateriaal ontwikkeld over de onderwerpen klimaat & energie. Het lesmateriaal is speciaal samengesteld voor de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs.
In september 2013 is Sjoerd Vonk van de TU Delft (‘Design for Interaction’ - faculteit Industrieel Ontwerpen) afgestudeerd op de Greenchoice Warme Truiendag. Voor zijn afstudeeropdracht heeft hij een nieuwe manier ontworpen om naar verwarming en comfort te kijken. "In plaats van complete huizen en ruimtes te verwarmen kunnen we ook onszelf warm houden. Op die manier zijn we nog steeds warm en comfortabel, terwijl we energie besparen."
Heel Nederland bespaart energie en merkt hoe makkelijk en logisch dat is
Arnhem, 8 februari 2013 – Vandaag was het landelijke Greenchoice Warme Truiendag: de nationale actie van Het Klimaatverbond om structureel energie te besparen. Ruim 155.000 actieve deelnemers van scholen, bedrijven, universiteiten, gemeentes en gezinnen deden mee. En hoe?! #WarmeTruiendag is vanaf vanmorgen al de hele dag trending topic op twitter: mensen showen trots hun warme trui waarmee ze zonder verlies van comfort 7% energie per graad besparen. Goed voor het klimaat en de portemonnee!
Hardenberg, 8 februari 2013- Veertien gemeenten hebben de afgelopen maanden keihard energie bespaard in een landelijke energiebesparingswedstrijd. Berkelland, Barendrecht, Bloemendaal, Heemstede, Hengelo, Bergen op Zoom, Den Bosch, Hardenberg, Zaanstad, Woerden, Noordoostpolder, Veldhoven, Venray en Súdwest Fryslân bespaarden in vier maanden tijd 17,6% elektriciteit, dat staat gelijk aan het stroomverbruik van 77 gemiddelde huishoudens. De gemiddelde besparing per jaar per deelnemer was 894 kWh, dat is omgerekend in euro’s € 197.
Warmetruiendag is een actie van © Klimaatverbond Nederland. Alle rechten voorbehouden. | Colofon | Disclaimer | Privacy