Maandag 22 Jan 2018

Evert den Boer: 100% groene energie uit Nederland

Evert den Boer is CEO van groene energieleverancier Greenchoice en staat op 40 in de Trouw Duurzame 100. Sinds 2013 organiseren Klimaatverbond Nederland en Greenchoice samen Warmetruiendag met als motto: 'de groenste energie is de energie die je niet gebruikt'.

Wat denk jij dat de beste oplossing is om het klimaatakkoord te redden?
“Ik zou beleidsmaatregelen en regelgeving vanuit de overheid laten aanpassen, met als uitgangspunt dat de vervuiler betaalt. Er is maar een klein deel mensen die je in beweging krijgt vanuit overtuiging, maar er zijn ook grote groepen die niet eens over klimaatverandering nadenken. Ik vrees dat je hen alleen in beweging krijgt door het af te dwingen. Zorg ervoor dat vervuiling duur wordt. Wij Nederlanders reageren sterk op financiële prikkels, dus ik denk dat dat nodig is om de boel te versnellen.”

Als jij baas van de wereld was, wat zou je dan direct verbieden om de opwarming van de aarde tegen te gaan?
“Haha, laat ik beginnen met zeggen dat ik er sowieso geen voorstander van ben als er één baas van de wereld is. En mocht die er toch komen, dan wil ík dat vooral niet zijn. Maar als ik deze vraag moet beantwoorden, laat ik dan klein beginnen en kijken naar wat er morgen moet veranderen. Ik zou dan een totaalverbod leggen op winkels die in de winter hun deuren wagenwijd openzetten en met van die warmtekanonnen hun winkels verwarmen. En terrasververwarmers, die zou ik ook verbieden. Buiten zitten in de kou en een straalkachel op jezelf zetten om jezelf te verwarmen. Het zijn beiden symbolen van verspilling en ik vind dat echt niet meer van deze tijd.”

Denk je dat we het klimaatakkoord gaan redden?
“Dat is doorgerekend door het Centraal Planbureau en met de huidige maatregelen gaan we geloof ik 50% van de doelstelling halen. Dus nee, we gaan het klimaatakkoord niet redden. Maar ik heb wel het idee dat Nederland een inhaalslag aan het maken is en dat we aan het versnellen zijn.”

Waar merk je dat aan?
“Doordat individuele gebruikers, zoals klanten en coöperaties, vanuit de maatschappij vaker initiatieven opzetten om energie te besparen en zelf op te wekken. Je ziet een beweging dat steeds meer mensen zelf aan de slag gaan in plaats van af te wachten wat er van bovenaf gebeurt. Daar ben ik positief over.”

Ben je in je dagelijks leven bezig met duurzaamheid?
“Zeker! Ik ben op dit moment bezig met de verduurzaming van mijn huis. Het is een pand uit 1910, dat in een beschermd dorpsgezicht ligt. Ik ben bezig met isolatie, heb zonnepanelen op mijn dak gelegd, ledverlichting aangebracht en ik heb een oplaadpunt voor mijn buurt neergezet waar mensen hun auto kunnen opladen met de stroom die ik met mijn zonnepanelen opwek. Ik heb zelf geen auto meer. Ik doe alles met het OV en met de fiets. Daarnaast ben ik veel bewuster gaan eten, altijd wel biologisch.”

Ben je ook vegetarisch of misschien zelfs veganistisch?
“Nee, geen van beiden. Maar ik kies wel heel bewust wanneer ik vlees of vis eet. Dat eet ik zeker niet elke dag. Ik heb twee weken geen vlees gegeten na het zien van de documentaire Cowspiracy.  Dat heeft me een stuk bewuster gemaakt hoe vaak we onbewust vlees eten. Vooral aan de gewoonte om overal vlees in te stoppen erger ik me. Ik wil daar niet aan meedoen.”

Lig je wakker van de veranderingen in het klimaat?
“Nee, ik lig er niet wakker van, maar daar ben ik de persoon ook niet naar. Ik ben geen tobber, dat helpt ook niet. Je bereikt daarmee het tegenovergestelde van gedragsverandering. Maar dat de klimaatveranderingen steeds zichtbaarder worden is duidelijk te merken. Je ziet het terug in de cijfers. Waar ik me dan vooral zorgen over maak zijn migratiebewegingen die door de klimaatveranderingen teweeg worden gebracht. Dat droge gebieden nog droger worden en dat je daardoor migratie krijgt met alle consequenties van dien.”

Wat vind je het moeilijkst om aan te passen in jouw gedrag om duurzamer te leven?
“Niet meer op vakantie gaan naar het buitenland. Ik ben me ervan bewust dat reizen over grotere afstand belastend is voor het milieu. Aan de andere kant vind ik het belangrijk een breed perspectief te hebben van wat er in de wereld gebeurt. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor mijn kinderen. Juist door te reizen word je je bewust van wat er in de wereld aan de hand is en welke impact wij als mensen hebben.”

En wat vind je het makkelijkste vinden om aan te passen?
“De verwarming lager zetten. Ik heb het van nature altijd vrij warm en ik vind het lekker om een trui te dragen. De kachel staat bij ons normaliter op 18,5 graden. We zetten hem ’s avonds soms handmatig hoger, maar dat komt niet vaak voor.”

Is het niet gek dat juist een energieleverancier oproept om te besparen en minder energie af te nemen?
“Nee, want wij hebben een missie: 100% groene energie uit Nederland. De groenste energie is tenslotte de energie die je niet gebruikt. Naast dat wij onze klanten oproepen om zelf energie op te wekken, willen we ze ook bewustmaken van hun energiegedrag.”

Schiet je jezelf daar commercieel dan niet mee in de voet?
“Nee, wij luisteren naar de wensen van onze klanten en bieden ook andere producten en diensten aan dan stroom en gas. Je kunt dan denken aan zonnepanelen, warmtepompen en andere diensten waarme klanten kunnen besparen en zelf energie opwekken. De wereld verandert en wij veranderen mee.”

En tenslotte, doe je mee aan Warmetruiendag?
“Natuurlijk doe ik mee. En die kachel gaat niet een graadje lager, maar helemaal uit!”

Warmetruiendag is een actie van © Klimaatverbond Nederland. Alle rechten voorbehouden. | Colofon | Disclaimer | Privacy