Docent productdesign ArtEZ, ontwerpster tassen en sjaals
“Mijn moeder heeft deze trui op mijn verzoek gebreid. Dit model breide ze vroeger ook. Mijn zusje had dezelfde trui toen ze drie was. Mijn moeder heeft de trui zelf ontworpen, dat vind ik heel bijzonder. Ik draag mijn lievelingstrui vooral op openingen en op feestjes. Aan het einde van de winter, in het voorjaar en in de herfst. Ik vind de trui zo mooi omdat hij halflange mouwen heeft. En het grafische patroon hoort bij mij.
Nu, hartje winter, kun je me uittekenen in een zwarte wollen coltrui.
Ik heb in totaal zo’n 15 truien. De dunne wollen truitjes en coltruitjes reken ik hier niet bij. Een ander lievelingstruitje is een zwart wit geprint truitje met een driehoekjespatroon. Het bijzondere aan die trui is de dubbele laag op de rug. Dat is heel lekker warm.
Ik ben heel gevoelig voor mooi materiaal. Wol, mohair, ook in sjaals. Ik houd van hele klassieke en rechte vormen. Ik ben zelf ook heel recht. Ik houd ook van rechte truien. Je zult me nooit zien in een getailleerde trui.
Ik vind het ook heel belangrijk dat kleding lang meegaat en gemaakt is van eerlijke mooie materialen. Zelf doe ik eindeloos met een kledingstuk, het is iets dat ik koester en verzorg. Ik verwerp de korte-termijn-economie en de mega producties van goedkope, slecht gemaakte kleding.
Meestal is het hier thuis 19 graden. Ik ben niet echt een koukleum. ‘s Avonds zet ik ver voordat ik naar bed ga de verwarming lager, dan heb ik het nog de hele avond warm. Ik trek vaak even een extra trui aan als ik het koud krijg. Of zit met een dekentje op de bank. Ik ben dol op de warmte van de zon en van een houtkachel. In mijn vorige huis had ik er een maar in dit huis kan het niet".
Wat moet er gebeuren om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen?
"Bewustwording is belangrijk. Je verantwoordelijkheid nemen. Ik houd steeds meer rekening met de impact op het klimaat van de dingen die ik doe.
Ik zie het ook in mijn werk op de kunstacademie ArtEZ. Studenten zijn op een nieuwe manier bezig met duurzaamheid. Het belerende is er af en het lijkt net of we daardoor vrijer op zoek zijn gegaan naar oplossingen. Het is inmiddels een natuurlijke beweging. Het woord “duurzaamheid” zelf, is zelfs een beetje uitgespuugd, refereert voor veel studenten aan een oppervlakkige marketingterm. Het mooie is dat we allemaal al veel breder kijken en doen”.
Foto: Eva Broekema voor Warmetruiendag 2017
Warmetruiendag is een actie van © Klimaatverbond Nederland. Alle rechten voorbehouden. | Colofon | Disclaimer | Privacy