Zaterdag 07 Okt 2017

De lievelingstrui van Helga van Leur

Weervrouw RTL en meteoroloog

Weervrouw RTL, meteoroloog 

"Mijn lievelingstrui is eigenlijk een vest. Lekker warm maar niet té warm. De rits is fijn want ik houd mijn hals graag vrij. Het vest is gemaakt van dunne merinowol. Ik draag het heel makkelijk onder een jas.

De lievelingstrui van Helga van Leur foto Rosa van EderenJe kan me in dit vest uittekenen. Hij gaat altijd mee op reis. Waar ik ben, daar is dit vest ook. Of het nu de koude expedities zijn zoals kamperen op de ijskap van Groenland of varen rondom Spitsbergen, of de warmere ervaringen, zoals de Solar Challenge in Australie of jagend achter tornado’s in Amerika.

In draag hem vaak ‘s avonds, als ik stil zit op de bank zit. En buiten, op koele zomeravonden.

Ik kan ‘m niet meer aan naar het werk. Want er beginnen gaten in de dunne wol te vallen. Het is een wonder dat het vest het al zo lang volhoudt.

Ik heb wel dikkere truien maar ik heb het snel te warm en een dikke trui beperkt me in mijn bewegingsvrijheid".

Heb je het snel warm of vind je jezelf een koukleum?
"Absoluut een koukleum! Ik heb altijd koude handen en ik ben dol op mijn pantoffels".

Wat zou je doen als je de minister-president was om verdere  klimaatontwrichting te voorkomen?
“Ik zou proberen om mensen positief te stimuleren. Het onderwerp zo neutraal mogelijk te bespreken. Het gaat ons allemaal aan en is al zoveel moois mee te doen. Klimaatontwrichting lijkt ver van ons bed en voor de lange termijn, maar we moeten nu al starten met omschakelen. Een grote berg beklim je ook met kleine stapjes. Nu al merken we het extremere weer en invloed op voedselvoorziening en gezondheid. Als we onszelf minder kwetsbaar maken worden we onafhankelijker van ongewenste wereldwijde ontwikkelingen.

Ik zou zorgen dat er toegankelijke en transparante informatie beschikbaar was. Dus zowel over duurzame energie als over fossiele brandstoffen. Zodat mensen een eerlijke afweging kunnen maken.
Wat zijn de kosten van de vervuiling, wat is de schade aan de gezondheid van mensen, hoeveel subsidie gaat er naar fossiele brandstoffen en duurzame energieopwekking? Veel mensen hebben geen idee want we rekenen nog lang niet alles door. Slogans als “windmolens draaien op subsidie” zijn allang weer achterhaald met snel dalende prijzen en nieuwe innovaties. Maar dat blijft helaas wel hangen.

Onafhankelijke en transparante informatie goed ontsluiten en niet vertellen wat mensen moeten. Daar heb ik zelf ook een hekel aan, dan gaan de hakken in het zand. Maar wel wat kán. Het is ook echt leuk om je met goede keuzes bezig te houden".

Wat doe je zelf thuis aan energiebesparing?
"Mijn huis is van top tot teen geïsoleerd.  Na een jaar of zeven zijn we met de tweede ronde begonnen. Dus nóg beter isolerend glas laten plaatsen. We hebben al jaren zonnepanelen. En de energie die we niet zelf opwekken kopen we groen.

Ik probeer bij alles wat ik aanschaf te weten waar het vandaan komt en welke impact het heeft op de aarde en mensen. Ik koop liever iets goeds ook al is het duurder dan een goedkoop product waar ik niet achter kan staan.

Op koude avonden genieten we vaak van ons mini-openhaardje op groen bio-ethanol. Het liefst met een dekentje over mijn benen. Als ik dat dekentje pak komen onze hondjes op mij afgesneld. Die storten zich dan op het dekentje. Echte warmteliefhebbers. Net als ik".

 

Foto: Rosa van Ederen voor Warmetruiendag 2017

Warmetruiendag is een actie van © Klimaatverbond Nederland. Alle rechten voorbehouden. | Colofon | Disclaimer | Privacy