Woensdag 13 Feb 2019

Dertiende Warmetruiendag: verwarm elkaar, niet de wereld!

Vrijdag 15 februari energiebesparingsacties door heel Nederland

Op vrijdag 15 februari viert Nederland de dertiende Warmetruiendag. In heel Nederland trekken mensen weer massaal extra warme truien en vesten aan en draaien de kachel een paar graden lager: thuis, op school en op het werk. De warme trui staat symbool voor alles wat mensen nu zélf kunnen doen om verdere klimaatverandering tegen te gaan: samen hebben we impact.

 

Samen de grootste klimaatactie van Nederland
Om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen is energiebesparing cruciaal: de knop moet letterlijk om. De nu al ruim 200.000 actief aangemelde deelnemers aan Warmetruiendag zetten de verwarming lager, trekken een extra warme trui aan en besparen per graad 6 procent energie, kosten en uitstoot. Samen hebben we impact: als heel Nederland alleen op Warmetruiendag één graadje minder warm stookt, bespaart dat al 3,3 miljoen kubieke meter gas en 6,3 miljoen kilo CO2. Een heel stookseizoen lager stoken zou neerkomen op een besparing van 1 megaton van het broeikasgas CO2, bijna 30 procent van de CO2-reductie die Nederland in 2030 in de gebouwde omgeving wil realiseren.

 

Dag van heel Nederland
Veel mensen maken zich zorgen om het klimaat en samen energie besparen werkt aanstekelijk; niet alleen mensen thuis doen mee, ook veel decentrale overheden zoals gemeenten, provincies, een hoogheemraadschap en een veiligheidsregio doen mee, net als scholen en bedrijven. Ruim 70 scholen voor basis- en voortgezet onderwijs door het hele land hebben zich aangemeld, net als  Maastricht University, de hogeschool Utrecht en Avans Hogeschool, een aantal kinderdagverblijven en zorginstellingen. Ook bij bedrijven zoals Friesland Campina, Stayokay, en Landal gaat de verwarming een standje lager.

Motto 13e editie: verwarm elkaar, niet de wereld
Het motto van deze dertiende editie is ‘Verwarm elkaar, niet de wereld’. De betrokkenheid bij het klimaat is groot, de potentie van energiebesparing is enorm en samen maken we een wereld van verschil. Eigen acties kun je delen met #warmetruiendag op Twitter, Facebook en Instagram. Deelnemers kunnen hun actie aanmelden op de actiewebsite https://www.warmetruiendag.nl/. Een overzicht van de leukste acties per provincie staat in de bijlage.

Klimaatverbond Nederland
Warmetruiendag is een initiatief van Klimaatverbond Nederland, het samenwerkingsverband van gemeenten, provincies en waterschappen voor ambitieus klimaatbeleid. EnergyCoin Foundation en om I nieuwe energie maken deze Warmetruiendag mede mogelijk.

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie, beeldmateriaal en interviews: Klimaatverbond Nederland, campagneleider Nathalie van Loon, T 06 27123811. Check ook www.warmetruiendag.nl/nieuws

---
Bijlage met landelijk overzicht van acties door heel Nederland

In elke provincie vieren scholen, gemeentes en bedrijven Warmetruiendag met klimaatacties. Voor meer acties in uw regio neemt u contact op met Klimaatverbond: Nathalie.van.Loon@klimaatverbond.nl, T 06 -27123811

Noord-Holland
Wie: StayOkay Texel.
Wat: Oude truien worden boodschappentas om plasticverspilling tegen te gaan.
Bijz.: Meer gemeenten en onderwijsinstellingen doen mee in Noord-Holland. Gemeente Amsterdam organiseert ook een eerste gesprek over een klimaatneutrale gemeente op het Comenius lyceum. Ook in Amsterdam: meezingen met het Pop-up Choir en Onesie dag op de Rijk Kramer school.

Zuid-Holland
Wie: De Toorop Mavo, Rotterdam, Emmaschool en Hofplein.
Wat: De Toorop Mavo doet voor de eerste keer mee en koppelt allerlei klimaatacties aan Warmetruiendag (bidons in plaats van petflessen, etc.).
Bijz.: Gemeente Den Haag doet samen met 75 basisschoolklassen mee. Ook in Zuid-Holland: pensioen-adviesbureau MN doet mee.

Utrecht
Wie: Winkelcentrum Hoog Catharijne en Kan-to-ren doen mee
Wat: de verwarming gaat lager.
Bijz.: ook veel scholen in de provincie Utrecht doen mee.

Zeeland
Wie: Gemeente Reimerswaal
Wat: Fotowedstrijd met je lievelingstrui.
Bijz.: in Zeeland doen meerdere gemeenten mee.

Noord-Brabant
Wie: Zorginstelling het Laar
Wat: Energiebingo.
Bijz: Ook Avans Hogeschool en woningcorporatie Wooninc doen mee. Met IVN kun je winterwandelen. En ook de Veiligheidsregio Midden- en West Brabant doet mee.

Limburg
Wie: Maastricht University, Gemeente Horst aan de Maas
Wat: De Universiteit gaat voor een Warmetruienweek en Gemeente Horst aan de Maas organiseert een warming-up voor haar medewerkers in de ochtend en zet de verwarming 2 graden lager.

Gelderland
Wie: MBO Aventus doet mee
Wat: De verwarming gaat omlaag, er is chocolademelk en een truienverkiezingen.  Leerlingen delen hun energiebespaartips.
Bijz.: er zijn veel activiteiten in Gelderland. Kijk voor een impressie op de kaart: https://www.warmetruiendag.nl/

Overijssel
Wie: het Vechtdal College Dedemsvaart, de Deventer leerschool en diverse kringloopwinkels doen mee.
Wat: Onder andere truilen (truien ruilen) in Zwolle.

Drenthe
Wie: Stenden Hogeschool en gemeente Assen doen mee.
Wat: Verwarming gaat lager en truien breien in het breicafé.

Groningen
Wie: Jetske Bergstra roept op om nog maar 1x per week te douchen.
Wat: Energie besparen.

Friesland
Wie: Van Hall Larenstein, Kindercentrum de Torteltuin in Heerenveen, ASN installaties in Dokkum en de Friese Milieufederatie doen allemaal mee.
Wat: energiebesparen en inspiratie/ uitproberen van duurzame materialen, truienwedstrijd.

Flevoland
Wie: Het Goed en gemeente Dronten          

Wat: Geeft warmte door gedurende een hele Warmetruienweek (in heel Nederland).

Warmetruiendag is een actie van © Klimaatverbond Nederland. Alle rechten voorbehouden. | Colofon | Disclaimer | Privacy